Обявиха изчезналия Стив Фосет за мъртъв
Обявиха изчезналия Стив Фосет за мъртъв / снимка: БГНЕС
Изчезналият милионер-пътешественик Стив Фосет беше официално обявен за мъртъв от съда в американския град Чикаго. Това се случва пет месеца, след като самолетът, на който Фосет летеше, изчезна мистериозно над щата Невада.

Малкият самолет, с който летеше Стив Фосет, изчезна на 3 септември миналата година. Операцията по издирването му продължи седмици, но без резултат. Открити бяха отломки от самолет, който първоначално се смяташе за този на Фосет, но по-късно се оказа, че не е неговият. Така реално до този момент не са намерени нито летателната машина на милионера-пътешественик, нито неговото тяло.

63-годишният Стив Фосет е първият човек, обиколил сам света с балон, без кацане, за 14 дни. Това се случва през 2002 година. По-късно прави същото и със самолет.

Първият световен рекорд на Фосет е от 1993 година. Тогава той успява да обиколи Ирландия с яхта. Изкачил е повече от 400 върхове, има и два неуспешни опита за покоряване на Еверест. Преплувал е Ламанша за 22 часа и е прекосил Аляска с кучешки впряг.

Откакто през 1990 година напуска работата си на борсата и посвещава живота си на приключенията, Фосет е поставил 115 рекорда. Много от постиженията на милионера най-вероятно никога няма да бъдат подобрени.