В някои от най-студените райони на Русия наблягат на загряването с водка
В някои от най-студените райони на Русия наблягат на загряването с водка / iStock/Getty Images
Центърът за изследване на федералния и регионалния алкохолен пазар (ЦИФРРА) определи най-активно консумиращите водка региони в Русия. Данните на центъра са публикувани от вестник „Известия“.

Според тях далекоизточният остров Сахалин е шампион по консумация на водка - 12,4 литра годишно на глава от населението. Следва го районът Магадан с 11,6 литра на калпак. В топ 5 са Република Коми (11,2 литра), Карелия (9,8 литра) и Чукотка (9,4 литра).

Отбелязва се, че през 2020 г. законното производство на водка намалява с 4,9 процента, а продажбите й чрез Единната държавна автоматизирана информационна система (EGAIS) се увеличават с 2 процента. Според Игор Косарев, президент на Съюза на производителите на алкохол, в 75 хиляди населени места в Русия няма магазини с лиценз за продажба на алкохол, а водката се продава незаконно.

По-рано беше съобщено, че експертите на федералния проект "Трезва Русия" искат да намалят повече от половината обема на продажбите на алкохол до 2030 г. Проектът предлага да се намалят продажбите на алкохолни напитки - до 12 млрд. литра до 2024 г.; до 9 млрд. литра до 2027 г. и до 7 млрд. литра до 2030 г.

Превод и редакция: DarikNews