Обама търси регионален подход към войната в Афганистан
Обама търси регионален подход към войната в Афганистан / БГНЕС
Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама планира да опита по-регионален подход към войната в Афганистан, включително разговори с Иран, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.

Обама смята също да извърши планираното разполагане на още хиляди американски войници в Афганистан и да продължи усилията за преследване на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, пише вестникът.

Миналата седмица Обама за първи път бе запознат с разузнавателната информация, която получават американските президенти.

Новата администрация обръща внимание на важността на продължаващите операции на САЩ срещу разположените в Пакистан талибани, които нападат американските сили в Афганистан, но смята да напомни на американците за борбата против ислямистките екстремисти и нападенията от 11 септември, отбелязва изданието.

Съветници на Обама заявиха пред вестника, че Обама възнамерява да подчертае, че борбата с Ал Кайда остава най-важната задача на Щатите. "Това е врагът ни и той трябва да е главната ни мишена", каза един от съветниците, имайки предвид Бин Ладен.

Иран, който на Запад граничи с Афганистан, бе държан настрана от администрацията на Буш, но трябва да бъде взет предвид при формулирането на новата стратегия за Афганистан, казва високопоставен военен представител на САЩ. "Гледайки към бъдещето, ще е полезно да имаме събеседник за обсъждане на съвместни цели. Подобно на нас иранците не искат Афганистан да се управлява от сунитски екстремисти", заявява източникът на "Вашингтон пост". /БТА/