Обама призова американците да посрещнат Деня на благодарността единни
Обама призова американците да посрещнат Деня на благодарността единни / снимка: Reuters

Президентът Барак Обама призова американците да загърбят разделящите ги пристрастия и да посрещнат Деня на благодарността като единна нация, предаде Асошиейтед прес.

В седмичното радио- и интернет обръщение към сънародниците си той отбеляза, че страната тъкмо излиза от периода на ожесточена, шумна и съдбоносна за американската демокрация кампания.

Докато вотът изискваше от гласоподавателите да направят избор, то Денят на независимостта предлага "възможност да погледнем на всичко в перспектива, да си спомним, че независимо от различията и разногласията си, ние сме и винаги ще бъдем преди всичко американци", каза Обама, цитиран от БТА.

Президентът пожела весел празник на всички американци, съветвайки ги да вървят напред без да забравят онези, които се нуждаят от помощ, като пострадалите от урагана Санди, посочва Франс прес.

В обръщението на опозицията по повод празника, републиканският представител на щата Вашингтон в Конгреса Кати Макморис Роджърс заяви, че съпартийците й са готови да работят с Обама за предотвратяване на "фискалната скала" (предстоящото автоматично увеличаване на данъците и съкращаване на разходите) и други проблеми.