Ню Йорк гласува на първични избори за кмет
Ню Йорк гласува на първични избори за кмет / снимка: Gulliver/Getty Images

Нюйоркчани гласуват на първични избори, които да определят кандидатите на демократите и републиканците, които ще се състезават за кметския пост на града, заеман в момента от милиардера Майкъл Блумбърг, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Блумбърг е кмет на Ню Йорк от 12 години. Той зае поста малко след атентатите от 11 септември 2001 г.

Фаворит за кметската кандидатура на Демократическата партия е общественият защитник на Ню Йорк Бил де Блазио, който ако спечели над 40 процента от гласовете на първичните избори, ще избегне балотаж. Според публикувани вчера социологически данни той се ползва с подкрепата на 39 процента от вероятните избиратели на демократите.

Председателката на градския съвет Кристин Куин, която се опитва да стане първата жена кмет на Ню Йорк и първия човек с открито заявени хомосексуални наклонности на този пост, водеше в допитванията през по-голямата част от годината, но подкрепата за нея намаля, след като съперниците й я свързаха с ожесточените дебати за допускане на Блумбърг да се кандидатира за трети мандат през 2009 г.

Сред демократическите кандидати за кметския пост са също Бил Томпсън и Джон Лю.

При републиканците битката на първичните избори е между бившия началник на градския транспорт на Ню Йорк Джо Лота и бизнесмена Джон Кациматидис.

Републиканците ще се опитат да продължат победната си серия в изборите за кмет на Ню Йорк през ноември. Те са печелили последните пет вота.