Няколко държави настояват за сухопътна операция в Сирия
Няколко държави настояват за сухопътна операция в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Турция, Саудитска Арабия и някои европейски съюзници искат сухопътна операция в Сирия, но няма консенсус в коалицията и стратегия за подобно нахлуване не е била обсъждана сериозно. Това заяви пред Ройтерс турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу каза, че каквато и да било операция не би могло да бъде оставена единствено на регионалните сили.

Ердоган: В ход е брутална операция на Русия

"Някои държави като нас, Саудитска Арабия и някои западноевропейски страни казват, че сухопътна операция е необходима. Но да се очаква това само от Саудитска Арабия, Турция и Катар нито е правилно, нито реалистично," каза Чавушоглу в интервю от Анкара.
"Ако ще има подобна операция, тя трябва да бъде проведена съвместно, както въздушните удари (на коалицията)", заяви той.

Чавушоглу подчерта, че Турция нееднократно е привеждала доводи за по-всеобхватна стратегия в Сирия, която да не се ограничава само до въздушни удари, но това не е било обсъждано сериозно от оглавяваната от САЩ коалиция.

"Разбира се, ще има въздушни удари, но е необходимо и прочистване на терена. На всяка среща съм заявявал, че Даеш не може да бъде унищожена или спряна с въздушни удари", каза той.

"Коалицията не е подложила въпроса за сухопътна операция на сериозен дебат. Имаше противници, имаше и такива, които не биха участвали, но изразиха желание Турция или друга страна да го направят," каза още турският министър.

Дамаск: Турция и Саудитска Арабия искат да спасят "Ислямска държава"

Чавушоглу заяви, че Турция подкрепя възобновяването на преговорите за политическо решение в Сирия, но че те няма да стигнат до никъде, ако сирийското правителство не спре обстрелите.

"Трябва да сме реалисти. Докато от небето падат бомби и хората биват избивани под натиска на режима или биват подлагани на глад, преговорите не могат да бъдат плодотворни", каза той.

Въздушни удари разрушиха болница на Лекари без граници в Сирия

По думите му Анкара и Вашингтон трябва да работят по усърдно, за да преодолеят различията си за ролята на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа".

"Може да мислим по различен начин, но и двете страни трябва да положат повече усилия, за да изгладят тези различия", заяви Чавушоглу. "Нашите американски приятели открито ни заявиха, че разбират нашата чувствителност."

Източник: БТА