Ново поколение мюсюлмани ще заменят Басаев
Ново поколение мюсюлмани ще заменят Басаев / netinfo

Свещената война срещу Русия ще продължи и след смъртта на Шамил Басаев, обяви днес говорителят в чужбина на чеченските сепаратисти Мовлади Удугов.

 "Ново поколение мюсюлмани, които никога няма да се откажат от Свещената война /джихад/ и знаят кой е техният враг, заема мястото на онези, които си отиват. Свещената война продължава", посочва Удугов в сайта на сепаратистите kavkazcenter.com по повод съобщението на руските специални служби, че са унищожили чеченския терорист номер едно. "Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съветът на Европа, Руската православна църква и други безбожници изразиха публично радостта си. Това е така, защото те са наши врагове", посочва говорителят на сепаратистите. "Аллах спаси тялото на Шамил от поругаване и позволи на родната му земя да попие кръвта на своя герой", се добавя съобщението.

Мовлади Удугов, смятан от анализатори за "главен идеолог на чеченската съпротива", бе говорител на първия чеченски президент Джохар Дудаев, убит през април 1996 г. По-късно стана вторият по важност функционер и министър на държавната политика и информацията в правителството на президента Аслан Масхадов, убит през март 2005 г. След началото на втората офанзива на руските сили в Чечения през 1999 г. Удугов напусна страната, като първоначално бе изгнаник в Турция, а сега според руската преса пребивава в страна от Персийския залив.

Директорът на руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ Николай Патрушев съобщи вчера, че предната нощ при операция на специалните служби е бил убит чеченският бунтовнически лидер Шамил Басаев заедно с негови сподвижници, докато подготвяли атентат в съседната на Чечения руска република Ингушетия. Сепаратистите обаче твърдят, че техният командир е загинал при "злополука" - случаен взрив в автоколона, превозваща взривни вещества, а не при специална операция на руските сили, както обяви Москва.