Новият президент на Мексико ще се бори с престъпниците
Новият президент на Мексико ще се бори с престъпниците / netinfo

Новият президент на Мексико Фелипе Калдерон обяви за свои приоритети борбата с престъпността и социалното неравенство и осигуряването на нови работни места, предадоха световните агенции.

Калдерон обеща администрацията му да състави в рамките на 90 дни план за борба с организираната престъпност и корупцията в полицията , чиито служители често се замесват в престъпни схеми. В обръщението си към нацията президентът също така обеща по-строги присъди за наркотрафикантите и останалите нарушители на закона, съобщава Ройтерс.

"Аз ще бъде в първите редици на тази битка. Ние ще се преборим с престъпността", заяви новият президент.

Наркокартелите в Мексико са убили близо 3000 мексиканци за последните две години в ожесточена битка за контрола върху търговията с наркотици, предназначени за американския пазар, посочва агенцията.

Новоизбраният държавен глава призова всички политически партии да преодолеят разногласията помежду си в името на общите национални интереси.

Вчера Калдерон положи клетва пред двете камари на парламента сред протести на левицата, която не признава изборната му победа, припомнят агенциите.