Нови жертви на насилието в Сирия
Нови жертви на насилието в Сирия / снимки: Reuters

Десет цивилни бяха убити в Сирия от силите за сигурност, а 40 - ранени при стрелба по демонстранти в град Дейр аз Зур, в източната част на страната, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на правозащитници. Сирийският център за наблюдение на човешките права подчерта, че протестът е бил мирен. Базираната в Лондон асоциация осъди случая като масово убийство. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи и за една жертва в централния град Хомс при стрелба от контролно-пропускателен пункт.

Новите убийства на цивилни в Сирия бяха извършени в деня, в който президентът Башар ал Асад увери в първата си публична реч от повече от половин година, че силите за сигурност са били инструктирани да не стрелят по невъоръжени хора. Сирийският министър на външните работи Уалид Муалем увери днес, че страната му е ангажирана да сътрудничи с наблюдателите от Арабската лига, предаде още Ройтерс.

Това стана в деня, в който панарабската организация съобщи, че 11 представители на нейната мисия са били ранени леко при нападение в източния пристанищен град Латакия. Муалем подчерта в изявление, че Сирия ще продължи да носи своята отговорност за защитата на арабските наблюдатели. Няма да позволим никакви действия да пречат на тяхната мисия, обеща той.

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдула бин Заид ал Нахаян обаче заяви, че наблюдателите от Арабската лига са взети на мушка от "неопозиционни елементи" и нямат възможност да се придвижват свободно в Сирия. Атакувани са най-вече онези членове на мисията, които са от страни от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), отбеляза Нахаян. Той каза още, че не отчита намаляване на убийствата в Сирия.

Държавите от ССЗ и по-специално Катар играят активна роля в критиките, които Арабската лига отправя по адрес на сирийския режим заради репресиите срещу демонстрантите.

Нови жертви на насилието в Сирия
netinfo

По-рано сирийският президент Башар Асад заяви, че продължаващите вече 10 месеца размирици в страната са предизвикани от "чужд заговор", и се закани, че ще "удари терористите с железен юмрук", предаде Ройтерс.

В предавана по телевизията реч в университета в Дамаск Асад приветства идеята в управлението да бъдат включени всички политически сили и допусна възможността за провеждане на референдум за нова конституция през март.

Според ООН силите за сигурност са убили над 5000 души от началото на смазването на антиправителствените демонстрации в Сирия през март. Дамаск твърди, че подкрепяни от чужбина терористи са убили около 2000 служители от силите за сигурност, предава БТА. Асад отрече да е давал заповед да се стреля по демонстранти. "Никой не е прикриван. На никого не са давани заповеди да стреля по който и да е гражданин", каза той.

Президентът обаче подчерта, че неговият приоритет е да възстанови реда в страната и че това може да бъде постигнато само като правителството "удари терористите с железен юмрук".

"Няма толерантност към тероризма или към тези, които използват оръжия, за да убиват", заяви той. По думите му Дамаск няма да "затвори вратите" за арабско решение на продължаващата вече 10 месеца криза, стига то да "зачита суверенитета на Сирия".

Сирийски опозиционни фигури призовават Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия за спиране на насилието срещу антиправителствените демонстранти. Арабската лига обаче е разделена по този въпрос, отбеляза Ройтерс. Асад каза, че идеята за изпращане на наблюдатели на Арабската лига в Сирия е била негова, посочи ДПА. "Аз пръв предложих да бъдат изпратени арабски наблюдатели в Сирия", заяви Асад.

Сирийският президент обаче обвини арабски и други държави, че се опитват да дестабилизират страната му. "Арабските страни, които ни дават съвети за реформи, не
знаят нищо за демокрацията", каза Асад. Той подчерта, че няма намерение да подаде оставка, защото - по думите му - "сирийският народ все още ме подкрепя".

Междувременно стана ясно, че единайсет членове на наблюдателната мисия на Арабската лига в Сирия са били ранени, след като автомобилите им са били нападнати от протестиращи в сирийския пристанищен град Латакия, но инцидентът не осуети операциите на мисията, съобщи високопоставен представител на Арабската лига, цитиран от Ройтерс.

"Единайсет наблюдатели от група на Арабската лига, пристигнали на посещение в Латакия (вчера), бяха ранени, след като протестиращи нападнаха автомобилите им. Двете страни не са стреляли една срещу друга", заяви ръководителят на командния център на лигата в Кайро Аднан ал Худхейр. Те са били много леко ранени и никой не е приет в болница. "Инцидентът не е попречил на работата на наблюдателите в Сирия", каза Худхейр.

Арабската лига осъжда нападението срещу наблюдатели в Сирия и смята, че сирийското правителство носи отговорност за защита на мисията. "Неосигуряването на адекватна защита в Латакия и други райони, където е разположена мисията, се смята за сериозно нарушение на ангажиментите на правителството", гласи изявление на Лигата.

Лидерът на Арабската лига Набил ал Араби разкритикува нападенията срещу наблюдателите и изтъкна, че режимът в Дамаск трябва да отговаря за тяхната сигурност, посочва Франс прес.

Същевременно Израел се подготвя да приеме бежанци от алауитското малцинство, към което принадлежи сирийският президент Башар Асад, в случай че правителството в Дамаск падне от власт. Това каза началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Бени Ганц пред парламентарна комисия, съобщи Ройтерс. "В деня, в който падне режимът, се очаква да бъде нанесен удар срещу алауитската секта. Ние се готвим да приемем алауитски бежанци на Голанските възвишения", заявил Ганц, цитиран от говорител на комисията.

Според ООН от началото на народния бунт срещу Асад преди 10 месеца са загинали над 5000 души. Израелски служители казват, че не очакват Асад да се задържи на власт повече от няколко месеца.

Нови жертви на насилието в Сирия
netinfo