Нови сблъсъци в Сирия преди крайния срок за прекратяване на огъня
Нови сблъсъци в Сирия преди крайния срок за прекратяване на огъня / снимка: Reuters

Нови сблъсъци избухнаха в Сирия между бунтовници и редовната армия в три района на столицата Дамаск, в южните провинции Дераа и Идлиб и в централната провинция Хомс. Сраженията се разразиха по-малко от седмица преди международно подкрепеното прекратяване на огъня да влезе в сила, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че войски са извършили операции днес в покрайнините Сакба и Дума на Дамаск след сблъсъци през нощта между силите на режима и дезертьори от армията в Сакба и Арбийн. Трима войници са убити.

Сражения избухнаха в района Хула в централната провинция Хомс, след като войници открили огън по жени, работещи на полето. Две жени били убити, а четири ранени.

Опозиционните Местни координационни комитети съобщиха, че 69 души са убити в четвъртък в Сирия, предимно в провинциите Идлиб и Хомс. Според опозицията режимът се опитва да спечели позиции преди примирието, което трябва да влезе в сила на 10 април, вторник.

Десетки хиляди сирийци протестираха в страната срещу режима на Башар Асад, въпреки засиленото присъствие на силите на реда и интензивния обстрел срещу бунтовнически градове, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.н Демонстрации бяха организирани в Камишли, кюрдските райони, провинция Дейр аз Зур и провинция Идлиб, заяви председателят на центъра Рами Абдел Рахман.

Протести бяха обстрелвани в Дума, Хама и Идлиб, съобщиха Местните координационни комитети. Няколко шествия за "свобода" и пускане на задържаните бяха проведени преди петъчната молитва в провинция Дера и кварталите Кабун и Джобар в Дамаск .

На страницата на Сирийска революция 2011 година във Фейсбук, продемократични активисти призоваха за демонстрации за въоръжаване на бунтовниците след ден на насилие, в който загинаха 77 души.

Активисти съобщиха за масово присъствие на служители на силите за сигурност, които имат за задача да попречат на демонстрациите в Муадамие в провинция Дамаск, където по сградите и на площад Аси в Хама има снайперисти. В крайбрежния град Банияс и околните села, служители на силите за сигурност са обградили всички джамии, откъдето традиционно започват демонстрациите. Силите на реда обискираха къщи в предградията на Дамаск, след нощ на сблъсъци с дезертьори, при които загинаха трима войници, уточнява центърът.

Жилищни квартали на Забадани също са били обстрелвани. В Дума е загинала една жена. Дезертьори и силите на режима влязоха в сблъсъци в Дмейр. Загинал е най-малко един войник.

Над 2800 сирийски граждани са избягали в Турция през последните 24 часа, съобщи турски официален представител, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е своеобразен рекорд. Това число превишава близо три пъти предишния най-голям брой регистрирани сирийски бежанци, влезли в Турция за едно денонощие. Около 1000 сирийци преминаха на турска територия на 15 март.

Сирийците преминават границата в близост до турското село Бюкюлмез. Още техни сънародници чакат на сирийска територия, за да влязат в Турция, допълни цитираният източник, пожелал анонимност.

Турски селяни твърдят, че през целия ден в четвъртък са чували звуците на тежки боеве отвъд границата със Сирия. Според един от бежанците сирийската армия е убила около 200 души в Кастаназ и градът с население от 20 000 души на практика е напуснат от своите жители, пише БТА.

Ръководителите на Турция казват, че притокът бежанци и избиването на цивилни в Сирия по границата може да ги принудят да вземат мерки за предотвратяване на хуманитарна катастрофа. През март турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че един от вариантите е създаването на "буферна зона" по границата със Сирия. Това обаче би означавало изпращането на войски в районите по границата, което би довело до конфронтация между сирийската и турската армия, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня изявление на Ердоган от сряда, че сирийският президент Башар ал Асад не е бил искрен, когато досега на няколко пъти е обещавал да прекрати кръвопролитията.