Нови компрометиращи разкрития за Строс-Кан
Нови компрометиращи разкрития за Строс-Кан / снимки: Reuters, архив

Две служителки на хотел Софител в Манхатън дадоха показания пред полицията, че са били поканени поотделно от Доминик Строс-Кан да гостуват в хотелския му апартамент. Те обаче увериха полицията, че са отклонили поканата му, пише в. "Ню Йорк таймс". Строс-Кан поканил служителките в нощта преди да бъде арестуван заради посегателство над камериерката от същия хотел.

Нюйоркският вестник съобщава още, че видеокамера в хотела е заснела бившия директор на Международния валутен фонд да се качва в нощта преди ареста му в около 1,20 часа в асансьор с жена, която не била служителка на Софител.

Жената е била идентифицирана, но е отказала да отговаря на въпросите на разследващите относно целта на визитата си в апартамента на Строс-Кан, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на полицейски източник, пожелал да остане анонимен.

Нови компрометиращи разкрития за СтросКан
netinfo

Всички тези факти са се случили в нощта на 13 срещу 14 май. На сутринта Строс-Кан поръчал закуска за един човек в апартамента си. Няколко часа по-късно той беше арестуван по обвинения на камериерка на Софител, че е направил опит да я изнасили.

Заради ненадеждността на обвинителката обаче Строс-Кан беше освободен от домашен арест и паричната му гаранция му беше върната на 1 юли. Прокурорите по случая съобщиха, че разказите на обвинителката относно насилието били изпълнени с противоречия и с лъжи. Освен това обвинителката поддържала и връзки с хора от престъпните кръгове.

Заради тези разкрития във връзка с обвинителката се заговори за евентуално снемане на обвиненията срещу бившия директор на МВФ. Скандалът коства поста на Строс-Кан.

Междувременно парижката прокуратура съобщи, че е образувала предварително следствие по жалбата на френската писателка Тристан Банон срещу Доминик Строс-Кан, в която тя обвинява бившия шеф на МВФ в опит за изнасилване, предаде Ройтерс.

Нови компрометиращи разкрития за СтросКан
netinfo

По-рано тази седмица, чрез адвоката си Давид Куби, 32-годишната Банон подаде жалба, в която твърди, че през 2003 г. Строс-Кан се е опитал да я изнасили в празен парижки апартамент по време на интервю, което отишла да вземе от него, подготвяйки своя книга, посочва Франс прес.

Разследването може да продължи месеци или години и да не доведе до съдебно дело, отбелязва Асошиейтед прес. Преобладаващата част от французите не искат Строс-Кан да се яви на президентските избори догодина, показват две допитвани от последните дни, цитирани от АФП.

Нови компрометиращи разкрития за СтросКан
netinfo

Според анкета на "Ъпиниънуей" (Opinionway) за сп. "Фигаро" и телевизия Ел Се И (LCI) 65 от французите не искат бившият генерален директор на МВФ да участва в изборите, предава БТА. Сред симпатизантите на социалистическата партия този дял е 55 процента.

Сондаж на агенция Се Ес А за вестник "Ле-з-Еко" показва, че 62 на сто от французите не желаят Строс-Кан да участва в изборите.