Нови 15 смъртни случая от свински грип в Мексико
Нови 15 смъртни случая от свински грип в Мексико / снимка: БГНЕС

Властите в Мексико са регистрирали 17 нови случая на починали хора от свински грип, съобщи снощи мексиканският министър на здравеопазването Хосе Анхел Кордова, предаде Ройтерс. Така общият брой починали в страната от заболяването възлиза на 176.

Шест нови случая на заболели хора от свински грип са били установени в Канада, като общият им брой в страната достигна 19, предаде Франс прес, като се позова на канадския министър на здравеопазването Леона Аглюкак. Трима заболели са регистрирани в източната провинция Онтарио, а други трима - в Британска Колумбия на запад.

Здравните министри в Европейският съюз ще обсъждат мерки срещу болестта. Внезапната поява на тази болест предизвиква сериозна тревога в Брюксел. Бързото й разпространение в Мексико, а вече и в други страни, накара Европейската комисия да предложи в началото на тази седмица извънредна среща на Съвета на здравните министри. Предложението бе веднага одобрено от председателството на Европейския съюз. В Люксембург се очаква да участва и българският министър на здравеопазването Евгений Желев.  

Свързаните с болестта новини от Европейския съюз никак не са добри преди заседанието на Съвета. Доказано заболели от тази болест, която официално се нарича "нов грип" или "мексикански грип", са вече десетина граждани на съюза, а съмнителните случаи надхвърлиха 100. Европейската комисия отказа точна статистика за заболеваемостта и не за да крие истинското положение на нещата, а защото то се променя  непрекъснато и много бързо, отбелязва БТА.

Междувременно комисарят по здравеопазването Андрула Василиу, която пристигна още в Люксембург, се срещна с представители на европейски фармацевтични компании. Тя е искала информация главно по три въпроса - има ли достатъчно противогрипни ваксини в страните от Европейския съюз, могат ли наличните ваксини  да се използват и срещу свинския грип и ако трябва да се разработва нова ваксина в какъв най-кратък може да стане това. За тази своя среща Андрула Василиу ще информира здравните министри. А те трябва да набележат мерки срещу заплашващата да се превърне в пандемия болест, които ще се прилагат задължително в целия Европейски съюз. Тук упорито се говори, че една от тях може да е налагане на забрана върху всички пътувания от Европа към Мексико.