Нова проекторезолюция за Иран
Нова проекторезолюция за Иран / netinfo

В стремежа си да спечели подкрепата на Русия и Китай европейската тройка /Великобритания, Франция и Германия/ разпространи вчера нова проекторезолюция, предвиждаща налагане на санкции на Иран заради отказа му да преустанови обогатяването на уран, предаде Асошиейтед прес.

В новата проекторезолюция отново фигурира забрана за доставка на материал и технологии, които биха били в полза на Ислямската република при разработването на ядрената му програма, но текстът посочва подробно какво точно се забранява. Русия и Китай не бяха съгласни с оригинала на текста с аргумента, че санкциите са прекалено строги.

Новият вариант обаче отново предвижда забрана за пътуване и замразяване на авоари на лица и компании, свързани с иранската ядрена програма, на което Русия се противопоставя.

Шестте държави /петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия/ продължават да търсят съгласие за проект за резолюция на ООН, предложен от европейците и предвиждащ икономически и търговски санкции срещу Техеран. Русия и Китай, които поддържат тесни икономически отношения с Иран, смятат, че подобни мерки са прекалено строги, докато Съединените щати искат мерките да бъдат ще по-твърди.