Нощни дебати за Ирак в Сената на САЩ
Нощни дебати за Ирак в Сената на САЩ / снимка: BGNES

Американските сенатори си взеха възглавници, за да продължат през нощта срещу сряда острите дебати за изтеглянето на войските на САЩ от Ирак, информират Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Рийд се разпореди в една от стаите край заседателната зала да бъдат доставени походни легла. Помощници на сенатори демократи щедро раздаваха на републиканците четки за зъби, паста и дезодоранти, придружени с бележки: "Запаси за вашата безсънна нощ. Помогнете ни да сложим край на войната". За последен път Сенатът проведе нощни дебати през 2003 година.

Демократите обявиха нощно заседание от отчаяние - въпреки мнозинството си в двете камари на Конгреса те все не могат да спрат войната в Ирак, осъждана от техните избиратели. Републиканците ще трябва да избират дали да защитават президента или нашите войници, заяви Хари Рийд.

Оживени дискусии се водят около поправката към законопроекта за военния бюджет на САЩ за 2008 година. Инициаторите й - председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Карл Левин и колегата му Джак Рийд, настояват изтеглянето на американските войски от Ирак да започне 120 дни след влизането на закона в сила, а повечето войници да се завърнат в САЩ към края на април 2008 година.

Демократите подчертават, че в Ирак са загинали вече над 3600 американци, че войната продължава вече пета година и е погълнала повече от 400 млрд. долара, а краят й не се вижда и е необходима промяна на стратегията. Според републиканците обаче изтеглянето на войските само би насърчило терористите за нови атентати на територията на САЩ.

Демократическата партия се представлява от 51 души в Сената. Те получиха подкрепата едва на трима от републиканците. Останалитеподдръжници на президента Джордж Буш са против установяването на някакви срокове за изтегляне на войските. Те са убедени, че ще успеят да блокират усилията на демократите, защото за приемане на поправката са необходими 60 сенаторски гласа, посочва ИТАР-ТАСС.

Очаква се Хари Рийд да постави въпроса на гласуване по-късно – 19 ч българско време.