Немски ресторанти масово се отказват от свинското заради бежанците
Немски ресторанти масово се отказват от свинското заради бежанците / Thinkstock/Getty Images

Разгорещен дебат за менюто на бежанците в Германия беше предизвикан след решението на много заведения за хранене да изключат от менюто си традиционните немски кренвирши, за да не оскърбят случайно посетителите мюсюлмани.

Според германската преса все повече заведения и столове за хранене премахват свинското от менюто, за да не обидят мюсюлманските си посетители, чиято религия им забранява консумацията на свинско.

Германия не знае къде са 130 000 бежанци

От Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел дори излязоха с изявление, в което посочват необходимостта от запазване на свинско месо в столовете на училища и детски градини. Следващата седмица в парламента ще се проведе дискусия по темата за свинското в менюто.

"Защитата на малцинствата, включително по религиозни причини, не трябва да означава, че мнозинството ще бъде ограничено в свободата си на избор", заявиха депутатите.

"Ние сме за здравословна и балансирана храна. В нашата култура свинското месо присъства на масата. Никого не принуждаваме, но не искаме ситуация, в която по-голяма част от хората ще трябва да се откажат от част от храната си", заявиха от партията на Меркел.

Източник: БГНЕС