Недоволни екоактивисти се разголиха в Мексико
Недоволни екоактивисти се разголиха в Мексико / снимки: Reuters

Екоактивисти и защитници на правата на животните преминаха с велосипеди през столицата на Мексико голи, или почти - много от тях прикриваха интимните си части със заешки опашки, или други предмети, наподобяващи животински крайници, съобщи АП. Те носеха надписи „Не ме яж!" и „Кожата ми трябва".

Една от целите на акцията беше де се популяризира използването на велосипеди в един от най-замърсените градове в света. Един от участниците поясни, че е излязъл чисто гол, за да покаже на агресивните шофьори в Мексико колко е уязвимо човешкото тяло, в сравнение с тежащите повече от тон автомобили. А всъщност колоезденето в мексиканската столица се радва на растяща популярност. Местните власти го насърчиха, като разположиха 1100 велосипеда под наем на 85 стоянки из града.

В същото време близо 300 голи велосипедисти преминаха по централната улица на столицата, за да протестират срещу замърсяването на Мексиканския залив. Поводът за гнева им е екокатастрофата в Мексиканския залив, която беше предизвикана след експлозията на петролна сонда на „Бритиш петролиъм". Завърналият се от Международната космическа станция (МКС ) Олег Котов потвърди пред руската телевизия, че петролният разлив в Мексиканския залив се вижда от космоса. Според космонавта жълтеникави петна покриват хиляди квадратни километра от водите на Мексиканския залив, предаде Газета.Ру. Всички членове на екипажа на станцията в свободното си време са снимали зоната на разлива и са предавали на Земята данните за площта на замърсяването и придвижването на петната, пише БГНЕС.

Недоволни екоактивисти се разголиха в Мексико
netinfo

На 20 април платформата „Дийпуотър хърайзън" експлодира и два дни по-късно потъна. 11 от 126-те души, които работеха на нея, изчезнаха и се смятат за мъртви, останалите бяха евакуирани. Експерти изчислиха, че мащабите на разлива превишават пет пъти първоначалните преценки. По последни данни от повредената тръба всекидневно се изливат 5000 барела нефт, или 800 000 литра.