Не спират нападенията срещу обекти на САЩ, 3-а души са убити в Тунис
Не спират нападенията срещу обекти на САЩ, 3-а души са убити в Тунис / netinfo

Трима души за загинали по време на протестите, прераснали в сцени на насилие пред американското посолство в Тунис, предаде Франс прес. 28 души са ранени, като двама са в критично състояние. Засега не се уточнява кои са жертвите.

Полицията успя да разпръсне демонстрантите, които хвърляха коктейли Молотов, счупиха прозорци и подпалиха дървета в района на посолството. При друга демонстрация беше подпалена и сградата на американско училище в Тунис.

Най-малко един човек е убит в подобен протест в Хартум, в Судан, срещу сградата на американското посолство, предаде Ройтерс. Журналист на агенцията обаче твърди, че е видял двама протестиращи да лежат покрити с кръв на земята. Полицията използва там сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

В нигерийския град Джос имаше също подобен протест и полицията стреля предупредително във въздуха, за да разпръсне демонстрантите, предаде ДПА.

Според влиятелен местен мюсюлмански духовник обаче подобни демонстрации били организирани просто с цел да се предизвика хаос от враговете на мира. Духовникът е призовал мюсюлманите да не участват в протестите.

Близо 150 души са протестирали пред сградата на американското посолство в Лондон срещу антиислямски филм. Протестиращите изгорили израелски и американски знамена, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Протестът започнал от централната джамия в Лондон и после демонстрантите отишли пред посолството. И двете сгради са разположени в околностите на Риджънтс парк. Демонстрацията протекла относително спокойно. Сред демонстрантите имало и представители на забранени във Великобритания ислямистки групировки.Сградата на посолството се охранява от множество полицаи.

Демонстрациите бяха породени от антиислямски филм, откъси от който се появиха по-рано тази седмица в интернет. Протести, прераснали в насилие, днес имаше на много други места в Близкия изток, Африка и Азия.

Не спират нападенията срещу обекти на САЩ 3а души са убити в Тунис
netinfo