Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха съвместно изявление от 79 точки, в което очертават пътя пред алианса до 2030 година. В документа Русия се споменава 61 пъти, а Китай - 10 пъти, предаде БТА.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг отбеляза на пресконференция след края на еднодневното заседание, че са приети дългосрочни решения, с които се разгръща нова страница в историята на НАТО. Той отбеляза изразената подкрепа за усилията за контрол над въоръжаването, оценката за действията на Русия и Китай, готовността за задълбочаване на ролята на алианса в уреждането на противоречията между съюзниците, за укрепване на съвместното развитие на технологиите с общо финансиране, за допълнително сътрудничество с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Участниците в срещата са приели цел до 2050 г. войските на НАТО с дейността си да не вредят на природата.

НАТО към Русия: Единни сме, Китай не е наш враг

За първи път Китай е споменат в документ на НАТО едва преди 18 месеца, отбеляза Столтенберг. Той поясни, че доскоро Пекин не е създавал заплахи за сигурността, но в последното десетилетие действителността се е променила и това е общата оценка на съюзниците. По неговите думи има области за възможно сътрудничество с Китай, като опазването на околната среда и контрола над въоръжаването.

Столтенберг заяви в отговор на въпроси, че Русия няма думата или право на вето за разширяването на НАТО и пактът запазва силната си подкрепа за Украйна и Грузия. Той добави, че за разширяването на НАТО е необходимо единодушно решение на съюзниците, освен желанието на двете страни за присъединяване.

Радев: Основен фактор за сигурността на държавите в НАТО е единството

Генералният секретар допълни, че все още няма решение кой да поеме управлението на летището в Кабул. Той посочи, че на днешната среща е била потвърдена готовността да продължи финансирането за силите за сигурност и за институциите в Афганистан след приключването на близо 20-годишната мисия там на силите на алианса.

Столтенберг заяви, че НАТО е по-силна от отделните политически лидери. По неговите думи това е проличало в последните години при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Различно е, отговори той на въпрос, как би сравнил Тръмп с президента Джо Байдън.
БТА