/ БТА
Кипърската полиция е арестувала 33 души, след като в главния център за приемане на мигранти на острова е избухнало насилие, при което са избухнали боеве между две етнически групи, съобщи АФП.

Полицията за борба с масовите безредици е била повикана да потуши безредици в лагера "Пурнара", където срещу мигрантите е бил използван сълзотворен газ, след като са избухнали сблъсъци между десетки предимно африкански граждани и сирийци.

Според Министерството на вътрешните работи са издадени заповеди за депортиране на всеки кандидат за убежище, за когото се установи, че е отговорен за проявата на насилие.

Полицията съобщи за АФП, че осем мигранти са били с леки наранявания по време на боевете и са били отведени в болница, за да получат първа помощ и освободени.

Причината за спора все още се разследва, но полицията заяви, че ситуацията е овладяна.
Размерът на нанесените материални щети все още не е официално оценен.

През октомври 2022 г. размирици накараха хората да избягат от лагера, който се намира в непосредствена близост до столицата Никозия.

Кипър е фронтова държава по средиземноморския мигрантски маршрут, като отдавна отчита един от най-високите проценти на търсещите убежище за първи път в Европейския съюз.

По официални данни търсещите убежище съставляват шест процента от 915 000 души население в контролираната от правителството южна част на острова - рекордна цифра в целия ЕС.

Задължават държавите в ЕС да връщат мигрантите, когато създават заплахи за сигурността

Северната третина на острова се контролира от Севернокипърската турска република, призната само от Анкара.
Кипърското правителство наскоро удвои капацитета на "Пурнара" на 1000 души след притока на над 500 сирийски мигранти от Ливан след началото на войната между Израел и "Хамас".

По данни на Агенцията на ООН за бежанците в Кипър има 26 995 лица, търсещи убежище, чиито молби са в процес на разглеждане.
БГНЕС