Наркотиците може да са станали още по-вредни, тревожи се еврокомисарка
Наркотиците може да са станали още по-вредни, тревожи се еврокомисарка / снимка: БГНЕС

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изрази опасения, че наркотиците може да са станали още по-вредни за здравето от преди. Има признаци, че на улицата се продават екстази и канабис с все по-силно действие, даде пример тя в изявление по повод представянето на годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в Лисабон, съобщи БТА.

Комисар Малмстрьом определи годишния анализ на ЕЦМНН като "важен източник на данни за еволюиращия проблем с наркотиците в Европа. Тази информация обаче трябва да послужи сега за целите на правоприлагането, превенцията и лечението. Жизненоважно е да използваме наличните данни, за да гарантираме, че ответните действия на европейските органи са в крак със зараждащите се нови предизвикателства, пред които сме изправени", настоя Малмстрьом.

Директорът на ЕЦМНН Волфганг Гьотц подчерта в изявлението си, че "ако се вгледаме в цялостната картина, ще установим, че в Европа е постигнат напредък по отношение на някои от основните цели на политиката в областта на общественото здраве от близкото минало".

"Общоевропейската картина обаче може да прикрие някои важни национални различия", предупреди в същото време Гьотц. Той даде пример с най-актуалните данни на ЕЦМНН, които "показват сериозен разнобой между окуражаващите общоевропейски тенденции, що се отнася до причинените от свръхдоза смъртни случаи и дължащите се на наркотици ХИВ инфекции, и обезпокоителните развития в няколко страни членки".

Предвид това сложно и противоречиво положение "в доклада е представен изготвен на най-високо ниво преглед на дългосрочните тенденции и развития, свързани с наркотиците на европейско равнище, като едновременно с това се обръща внимание на възникващите в някои държави проблеми", обясни директорът на базираната в Лисабон агенция на Европейския съюз. Волфганг Гьотц приветства огромната далновидност, проявена от европейските институции и страните членки на ЕС преди повече от 15 години, да инвестират в системата на блока за ранно предупреждение за наркотиците. Този механизъм е подложен на нарастващ натиск и не е ресурсно осигурен в достатъчна степен, предупреди в същото време той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом също отчете нарастващ натиск върху системата на ЕС за ранно предупреждение, "нашата първа линия на защита срещу нововъзникващи наркотици, който се дължи на постоянно и рязко нарастващите по брой и разнообразие наркотични вещества". Тази година чрез този механизъм са анализирани четири нови вещества, свързани с остри интоксикации и смъртни случаи в страните от ЕС, обърна внимание тя.