/ Thinkstockphotos
Алигаторът Муджа, който е преживял множество бомбардировки от различни страни без някога да е напускал своя басейн в Белградския зоопарк отбелязва 83 години откакто е в зоопарка, което го прави най-възрастния представител на своя вид, който живее в плен, предава AFP.

Служителите в зоопарка не знаят кога точно се е излюпил Муджа, но тази седмица на август през 1937 г. той пристига в Белград от германски зоопарк.

"Той е стар джентълмен и ние уважаваме възрастта му", казва Йозеф Едведж, ветеринарят на зоопарка пред AFP с усмивка, малко след като служителите на зоопарка с нахранили тромавото животно с умрял плъх.

Според новините от 1937 г. Муджа е бил на две години след като пристига в зоопарка. Но на тогавашните снимки във вестниците алигаторът изглежда по-стар, според местните експерти, които вярват, че той вероятно е на повече от 90 години.

Макар Муджа да не познава света извън своя спартански басейн с размери 12 на 7 метра, той е прижвял много през дългия си живот - включително бомбардировките през Втората световна война, при които умират много от животните в зоопарка, заедно с шестима служители в него.

Алигаторът пристига в зоопарка още когато той се намира в столицата на Кралство Югославия, "става свидетел" на комунистическото управление, както и на кървавите събития след разпада на страната, които завършват с още една бомбардировка над града, този път от НАТО през 1999 г.

Муджа все още е в добро здраве за възрастта си, според служителите, и единственият път, в който те са били сериозно загрижени за живота му е бил през 2012 г., когато лявата му лапа е трябвало да бъде ампутирана, заради гангрена.

"Операцията беше много трудна, но бе успешна. Муджа се възстанови и се приспособи към новия си начин на живот", споделя Едведж.

Заради напредналата си възраст, Муджа не води особено забързан начин на живот, но се пораздвижва когато стане време за хранене, което се случва веднъж или два пъти в месеца.

По това време той често има нужда от помощ да намери "плячката" си, която служителите в зоопарка обикновено поставят право пред голямата му челюст. Диетата му включва плъхове, птици, зайци, конско месо и телешко, казва Едвадж.

"Наричаме го "бюфет", казва той и допълва, че старецът често получава и минерали и витамини като хранителни добавки.

Тъй като Муджа е студенокръвен, той се радва на доста дълъг живот, тъй като разполага с особено бавен метаболизъм и вследствие от това клетките на тялото му умират по-бавно, обяснява Едведж.

"Наистина се надявам, че ще можем да отпразнуваме 100-ия му рожден ден, тъй като вярвам, че той може спокойно да поживее още 15-20 години", допълва ветеринарят.
Агенция "Фокус"