/ iStock/Getty Images
По последни данни на Международната общност на жените само 5.1 на сто от пилотите в света са жени, което свидетелства за необходимостта в индустрията да се стимулира разнообразието в ролите, които традиционно са доминирани от мъже. Данните разпространиха днес от нискотарифната авиокомпания Wizz Air.

По този повод превозвачът обявява намерението си да увеличи броя на дамите пилоти чрез програмата Cabin Crew to Flight Deck, която подкрепя амбициозните членове на кабинния екипаж да преодолеят бариерите пред това да станат пилоти чрез всеобхватна финансова помощ, покриване на разходи по пътувания и настаняване, както и съобразен график за работа и обучение.

Програмата за обучение е 40-месечна и предлага на мотивираните членове на екипажа възможността да изградят кариера, летейки на борда на флотилията на превозвача.

В седмицата на жените в авиацията, стартираща от 8 март 2021 г., от Wizz Air обещават още да подкрепят и кариерното развитие на жените във всички области на авиационната индустрия, създавайки баланс между половете на висшите ръководни позиции в авиокомпанията.
 
БТА