Външно министерство осигури почти 50 000 лв. за проект в 7 училища в Молдова
Външно министерство осигури почти 50 000 лв. за проект в 7 училища в Молдова / iStock/Getty Images
Външното министерство на България отпуска 49 420 лева за проект за създаване на кътчета на българската история, култура и литература в седем училища в Молдова, там, където учениците са етнически българи. Срокът за изпълнение на проекта е 56 дни.

В училищата в градовете Тараклия и Твърдица, селата на район Тараклия Кортен, Валя Пержей, в гагаузкото село Кирсово, приднестровското село Паркани и град Кишинев ще бъдат уредени специални места, където ще бъдат изложени народни, опълченски носии, копия на артефакти и документи от българската култура и история.

Община Русе дари книги на бесарабските българи в Тараклия

Предвидена е и мултимедийна система, за да могат децата да гледат филмчета за най-значими събития и личности на България.

Споразумението за проекта "Младите хора на Молдова и България - без граници" в рамките на програмата "Българска помощ за развитие" от Министерството на външните работи на България бе подписан в края на миналия месец от българския посланик в Кишинев Евгени Стойчев и директора на фонда "Български дух" Олег Косих.

"Това е много сериозна, практически без прецедент сума, с която се финансира проектът на една обществена организация на бесарабските българи. Но важното е друго - това ще е тест за нашата способност - на местните и районите власти, на обществените организации, училищата да демонстрираме как рамо до рамо, всеки от своя страна, заедно можем да правим полезни неща за младото поколение", изтъкна Косих.

Партньорът в реализацията на проекта е председателят на Асоциация "Докосни дъгата", д-р Денислава Ангелова.

Тя съобщи пред БТА, че идеята на нейния екип и на организацията на Олег Косих е да се покаже на бесарабските българчетата един голям исторически времеви период и те да се запознаят с личностите в българската история и култура. Освен държавната телевизия, в проекта са се включилисъщо български музеи, общини и други български институции, каза Ангелова.

Източник: БТА