Мушараф се оттегля като главнокомандващ въоръжените сили на Пакистан
Мушараф се оттегля като главнокомандващ въоръжените сили на Пакистан / netinfo

Президентът на Пакистан Первез Мушараф ще се оттегли от поста на главнокомандващ въоръжените сили на Пакистан и ще положи клетва като цивилен президент до края на седмицата. Това заяви в Исламабад главният прокурор Малик Кайум, цитиран от ИТАР-ТАСС

Президентът на САЩ Джордж Буш изрази подкрепата си за пакистанския президент Первез Мушараф, като заяви, че генералът, наложил неотдавна извънредно положение, "не е прехвърлил границата" и го нарече човек, който "вярва в демокрацията".

В интервю за телевизия Ей Би Си, цитирано от ДПА, Буш каза, че не е задължително Щатите да са съгласни с решението на Мушараф за извънредното положение и че Вашингтон се надява то да бъде отменено. Запитан обаче дали има граници, които все пак Мушараф не бива да прекрачва, Буш отговори, че всъщност пакистанският лидер не е минал "никакви граници" и че според него няма да го стори. Буш изтъкна като добър знак факта, че Мушараф е освободил хиляди свои политически противници.

По повод тези думи на Буш ДПА припомня, че в Пакистан бяха пуснати на свобода около 3000 политически затворници. Под стража остават още около 2000 души, задържани заради протести срещу президента.

Коментарите на Буш са в разрез с предишните му изявления, че извънредните мерки, наложени от Мушараф, ще подкопаят демокрацията. Лидерите на демократите заклеймиха изказването на Буш, което се възприема като подкрепа за Мушараф. Какво всъщност трябва да стане, та президентът да стигне до извода, че Мушараф е преминал границата - да суспендира конституцията ли, да приеме закон за извънредно положение, да бие и хвърля в затвора политическите си опоненти ли, бе риторичният въпрос на Джоузеф Байдън, председател на сенатската комисия за външни работи и претендент за номинацията на демократите за кандидат-президент.

Според Байдън Мушараф вече е направил всичко това. "Ако Буш вижда Мушараф като демократ, явно си е сложил същите очила като тези, с които надникна в душата на Владимир Путин", каза сенаторът.