Мотаки защити правото на Иран на атомна енергия
Мотаки защити правото на Иран на атомна енергия / netinfo

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки каза в Хавана, че ядрените дейности на страната му следват един естествен ход, който съблюдава международните правила, предаде ДПА.

Мотаки пристигна в Хавана вчера за разговори с кубинския си колега Фелипе Перес Роке и други кубински ръководители. Мотаки отбеляза, че именно правото на атомна енергия е накарало Техеран да се присъедини към Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Министърът благодари на Движението на необвързаните държави, чието председателство в момента се заема от Куба, че подкрепят използването на атомната енергия за мирни цели в Иран.

Вестникът на Кубинската комунистическа партия "Гранма" посочи, че посещението на Мотаки в Куба показва "братските връзки между външните министерства на двете страни, които се поддържат в рамките на отлични и плодотворни двустранни отношения".

Визитата на Мотаки в Куба е част от латиноамериканска обиколка, която го отведе във Венецуела и Никарагуа. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад посети Куба през септември 2006 г., за да присъства на среща на върха на Движението на необвързаните.