Москва създала спецчасти за война в чужбина преди година
Москва създала спецчасти за война в чужбина преди година / снимка: БГНЕС, архив

В края на април 2013 г. руската телевизия "Россия 24" излъчва материал, посветен на новосъздадените специални части за действия на чужда територия. Почеркът на тези части личи в проведените операции в Крим и Източна Украйна, твърдят военни експерти.

Целта на специалните части не е разузнаване, а "постигане на политическите и икономическите цели на Русия във всички точки на света", се казва във видеоматериала, отбелязва „24 часа". Става дума за войска, която води военни действия в мирно време.

Официално предназначението на отрядите е защитата на руски граждани в чужбина и защитата на руските интереси, което е поредно сходство с мотивите, използвани от Русия по време на кризата в Украйна. Всъщност предназначението на спецчастите е да "действат тогава, когато дипломацията вече е безплодна". Ролята им е да отвличат вниманието на определени страни от външни заплахи, да създават проблеми, да дестабилизират политическата обстановка. Сред дейностите, които могат да извършват спецчастите, е и обучение и ръководене на чужди партизански движения и "премахване" на "нежелани" политически лидери.