Мощен ураган заплашва Карибите, Матю носи ветрове със скорост 260 км/ч
Мощен ураган заплашва Карибите, Матю носи ветрове със скорост 260 км/ч / БГНЕС

Ураганът Матю в Карибско море продължи да се усилва, както се очакваше, през тази нощ и достигна най-високата пета степен, съобщи преди малко Националният център на САЩ за следене на ураганите в Маями, цитиран от АП. Така Матю стана най-мощният ураган в този район след Феликс, бушувал през 2007 г.

В момента скоростта на вятъра в епицентъра на урагана е над 257 км/ч. Той се намира на около 129 км северозападно от нос Халинас в Колумбия и на 700 км югоизточно от Кингстън - столицата на Ямайка, като се движи на запад със скорост 10 км/ч.

Очаква се епицентърът на Матю да достигне Ямайка в понеделник, като според синоптиците от Маями първите ефекти на бурята може да бъдат почувствани още днес с проливни дъждове и последващи наводнения и свличания на земни маси, най-вече в източната част на островната държава.

"Ние гледаме много сериозно на положението и сме в състояние на най-висока тревога", каза директорът на Националната метеорологична служба на островната държава Ивън Томпсън.

Задействан е националният оперативен център за извънредни ситуации, а премиерът Ендрю Холнес свика спешно заседание на парламента за обсъждане на подготовката за урагана. Хората масово се запасяват със стоки от първа необходимост. Рафтовете на магазините са почти изпразнени.

Източник: БТА