Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Френският вестник "Монд" бе принуден да поднесе на читателите извинения за корицата на седмичното си списание, след като някои съзряха в черно-бяла снимка на президента Еманюел Макрон сходство с фотографии на Адолф Хитлер, водача на нацистка Германия, предаде ТАСС.
 
Корицата на вчерашния брой на седмичника "предизвика критични реакции" от страна на някои читатели, призна в обръщение, публикувано от "Монд", директорът на редакцията Люк Бронер. "Поднасяме извинения на хората, шокирани от графични замисли, които естествено нямат нищо общо с упреците, адресирани към нас", написа той.
 
Според Бронер дизайнерите са черпили вдъхновение от творчеството на руските конструктивисти. Той припомни, че художникът Линкълн Агню вече е оформял в подобен стил няколко корици на списанието.
 
Критичните отзиви, появили се вчера в социалните мрежи, бяха съпроводени със сравнения между две илюстрации. Едната представлява черно-бяла снимка на Хитлер, застанал пред червено-бялото знаме на Третия райх с черен пречупен кръст, а другата - корицата на списанието. Художникът е разположил черно-бял портрет на френския президент на червено-бял фон, а точно зад гърба му се вижда изписана с черен готически шрифт буква М - това е името на седмичника.
 
 
На същия колаж - в контурите на сакото на Макрон, дизайнерът е сложил и черно-бял кадър от протест на Елисейските полета - единственият цветен елемент не са жълтите жилетки на участниците, а червената ивица на френското знаме.
 
Като един от най-популярните постове в Туитър на тази тема ТАСС откроява коментар на Ришар Феран, председателя на френското Национално събрание (долната камара на парламента). "Нетърпеливи сме да разберем към какви графични и иконографични образи прави отпратка "М". Ако това не е случайност, какво е тогава? Търсим скрития смисъл", пише той.
БТА