Могерини: ЕС трябва да държи отворени каналите за дипломатическо решаване на кризата в Украйна
Могерини: ЕС трябва да държи отворени каналите за дипломатическо решаване на кризата в Украйна / снимка: БГНЕС

Италианската външна министърка Федерика Могерини, която бе избрана от лидерите на ЕС за следващия върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на мястото на британката Катрин Аштън, заяви, че ЕС трябва да държи отворени каналите за дипломатическо решаване на кризата в Украйна, дори да прибегне до нови санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

"Докато обмисляме и работим на ниво санкции, трябва също така да държим отворени каналите за дипломация. . . с надеждата, че комбинацията може би ще е ефективна", каза тя на пресконференция в Брюксел след номинирането й на поста.

Федерика Могерини, която ще поеме новия си европейски пост от 1 декември, е на 41 години. Завършила е факултета по политология на римския университет "Ла Сапиенца". През 2001 г. тя влиза в съвета на партията "Леви демократи", която през 2007 г. стана основата на левоцентристката Демократическа партия. В ДП тя се занимаваше с въпросите на външната политика. За първи път е избрана в парламента през 2008 г. и преизбрана на изборите през 2013. Статистиката показва, че посещаемостта й на заседанията на парламента е над 98 процента, което е абсолютен рекорд за италиански депутат, посочва ИТАР-ТАСС.

Могерини е външен министър на Италия от февруари.

Първоначално номинирането й за шеф на европейската дипломация беше посрещнато с недоверие от редица страни членки на ЕС, особено от Източна и Централна Европа, които я обвиняват, че е прекалено проруски настроена, припомня Асошиейтед прес.

Източник: БТА