/ ThinkStock/Getty Images
Съединените щати определиха вчера дипломата от кариерата Лорънс Гъмбинър за нов ръководител на посолството в Куба, което е в центъра на дипломатическа криза заради твърдения за мистериозни акустични атаки срещу неговия персонал, съобщи Ройтерс.

Гъмбинър е бил през последните три години заместник-началник на посолството на САЩ в Перу. Той е заемал дипломатически постове в Колумбия, Израел и Коста Рика. Предишният шарже д'афер Скот Хамилтън напусна Куба по-рано този месец. Макар и САЩ да не обвиниха официално Куба за извършването на тези атаки, причинили загуба на слух и когнитивни нарушения у 24 американски дипломати и техни роднини, те казват, че Хавана не си е изпълнила ангажимента да защитава дипломатите на острова.

Много от тях казват, че са чули силни дразнещи звуци, след което им е призляло. Атаките започнаха, след като Тръмп каза през юни, че иска да отмени някои от споразуменията, част от историческото разведряване на отношенията между САЩ и Куба, в това число да наложи по-стриктни ограничения за пътувания и търговия с острова.

Кубинската национална телевизия излъчи вчера в най-гледаното ефирно време половинчасова програма, озаглавена "Предполагаемите шумови атаки", в която се казва, че американските обвинения не са подплатени с доказателства, съобщи Асошиейтед прес.

"Членовете на американската делегация казват, че нямат доказателство, потвърждаващо, че такива атаки е имало, няма работна теория какво е причинило здравословните проблеми, за които сигнализират техните дипломати", бе казано в предаването.

САЩ възпрепятстват разследването на предполагаемите атаки, заяви подполковник Франсиско Естрада, началник на дирекцията за разследване на престъпления към министерството на вътрешните работи. Вашингтон отказва да осигури на кубинските следователи достъп до потърпевшите за свидетелски показания, нито до медицинските им изследвания, каза той, цитиран от Франс прес
БТА