Министър Даниел Митов: Коментарът на Рогозин е напълно неприемлив
Министър Даниел Митов: Коментарът на Рогозин е напълно неприемлив / снимка: Министерство на външните работи

"България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави" - това казва българският външен министър Даниел Митов по повод коментара на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Туитър. Митов определя коментара на Рогозин като напълно неприемлив.

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава", казва българският дипломат номер едно.

По отношение на "имплицитните обвинения в нелоялност", той припомня, че България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си, категоричен е министърът на външните работи.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес, казва още Митов и допълва, че коментари като този на Рогозин не допринасят за подобно развитие.

По-рано стана ясно, че руският вицперемиер е написал в профила си в Туитър „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия", като добавил линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители. Вчера на въпрос, свързан с програмата „България в НАТО и Европейската отбрана 2020" и проекта за нов тип изтребител, министърът на отбраната Велизар Шаламанов коментира, че нищо не е предрешено.