Източникът на проблема с България е Договорът за добросъседство, подписан между Република Северна Македония и Република България през август 2017 г. На практика всички проблеми идват от това споразумение, каза снощи в телевизионно интервю президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той припомни, че за неговата партия още тогава това споразумение е било прибързано.

Коментирайки въпроса на референдума, Мицкоски каза, че той трябва да се отнася до източника на проблема, който е Договорът за добросъседство с България от 2017 г.

За референдума единият вариант е да се подкрепи от 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, другият е подписките или и двете. Консултациите по въпроса все още продължават, в това число с конституционни експерти.

Реакциите в РСМ, след като историческата комисия призна Самуил за български цар

Референдумът трябва да локализира източника на проблема, който е договорът с България от 2017 г. Оттам идват всички проблеми”, подчерта Мицкоски.
Той отново добави, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционни промени.

„И Пендаровски най-после потвърди това, което обявих, а именно, че в момента, при тези обстоятелства, ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промяна на Конституцията с цел включване на част от българския народ в преамбюла”, повтори президентът на ВМРО-ДПМНЕ.
БГНЕС