Меркел призова за освобождаването на отвлечените в Турция алпинисти
Меркел призова за освобождаването на отвлечените в Турция алпинисти / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова кюрдските бунтовници незабавно да освободят тримата отвлечени германски алпинисти, предаде АП. Меркел посочи пред германския вестник "Билд ам зонтаг", че германското правителство прави всичко възможно, за да бъдат освободени тримата алпинисти, които бяха отвлечени във вторник вечерта от група бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в планината Арарат (в Източна Турция).

Германското правителство посочи, че вчера е нямало никаква нова информация за отвлечените германци. Говорител на ПКК потвърди тази седмица, че организацията стои зад отвличането и посочи, че иска германското правителство да промени политиката си спрямо ПКК.

В последно време Германия засили сътрудничеството с турското правителство в усилията си да спре дейността на ПКК в Германия. Миналия месец германският министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле забрани излъчването в Германия на кюрдска телевизия Рой ТВ, базирана в Дания. Рой ТВ се смята за инструмент на смятаната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС ПКК.

Меркел посочи, че планира да обсъди въпроса с турския премиер Реджеп  Ердоган днес в Париж, където ще се състои Среща на върха на страните членки на ЕС и държавите от Средиземноморието.