/ iStock/Getty Images
НАТО организира съвместно военно учение в Албания с участието на хиляди военни от САЩ и други страни членки - най-мащабното в Западните Балкани от Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на източник от американската армия.

САЩ предупреди Турция и другите си съюзници да не купуват руски оръжия

Полковник Доузеф Скрока определи Албания като непоколебим съюзник на НАТО от 2009 г. и ценен партньор за сигурност - както в регионален, така и в световен мащаб.

Той каза на онлайн брифинг, че Албания играе важна роля в учението Дифендър-Юръп 21 за съвместни логистични операции на брега, които се провеждат "за първи път в Европа след Втората световна война в пристанището на Дуръс".

От 26 април американски части са разположени за учения и в пет други военни сухоземни, морски и въздушни бази в Албания, които ще продължат до 10 юни. Повечето западнобалкански страни - Албания, Хърватия, Черна гора и Република Северна Македония, са членки на НАТО.

Русия провежда военноморско учение, украинската армия е в бойна готовност (ВИДЕО)

"Тази историческа мисия демонстрира способността ни да служим като стратегически партньор в областта на сигурността в Западните Балкани и Черноморския регион", каза Скрока. Дифендър-Юръп е годишно широкомащабно мултинационално учение, ръководено от САЩ.

В него участват около 28 000 войници от САЩ и 26 съюзнически и партньорски страни, които извършват маневри на 30 военни полигона в над 10 държави.
БТА