/ IStock
Румъния ще изтегли силите си от Афганистан координирано с останалите членки на НАТО, започвайки от 1 май, а всичките 615 военни и над 80 тона логистични материали и елементи ще бъдат транспортирани с национални и коалиционни военни самолети, съобщи президентската администрация в края на заседание на Върховния съвет за национална отбрана, предаде Аджерпрес.

Съветът анализира и одобри редислоцирането в Румъния на военния контингент в Афганистан при завършването на мисията "Решителна подкрепа" съгласно календар, договорен с партньорите в НАТО. Изтеглянето на силите ще бъде поетапно и ще продължи няколко месеца.

Германия ще синхронизира със САЩ изтеглянето си от Афганистан

"Нашата страна беше постоянно сред основните участници в мисията на НАТО в Афганистан. Хиляди румънци участваха в тази мисия във времето - факт, който повиши степента им на подготвеност в бойни условия и доведе до повишаване на професионализма на румънската армия като цяло", се посочва в прессъобщение на президентската администрация, като се отбелязва, че приносът на румънските военни винаги е бил високо ценен от партньорите.

В съобщението се посочва, че в същото време "Афганистан ще остане място, белязано от болка", където 27 елитни членове на румънската армия са загубили живота си, изпълнявайки своя дълг.
БТА