Ибрахим Бубакар Кейта
Ибрахим Бубакар Кейта / Gulliver/Getty Images, архив
Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента само броени часове след като разбунтували се войници го задържаха под дулата на оръжията си. Така Мали затъва в още по-дълбока криза на фона на джихадистки екстремизъм и масови протести, предаде Ройтерс.

С изтощен вид и носещ хирургическа маска на лицето Кейта обяви оставката си в кратко обръщение на живо по държавната телевизия само броени часове след като войниците го задържаха заедно с премиера Бубу Сисе и други висши официални лица.

"Щом днес някои елементи в нашите въоръжени сили желаят това да приключи с тяхната намеса, то аз имам ли избор?", попита той риторично в словото си, произнесено от военна база в Кати край столицата Бамако, където беше задържан вчера.

Засега не е ясно кой стои начело на бунта, кой ще управлява при отсъствието на Кейта и какви са исканията на метежниците.

Преди това в социалните мрежи бяха разпространени кадри, за които се твърди, че са направени в гарнизона на Кати, на които се виждат Кейта и Сисе, обградени от въоръжени войници. Ройтерс не може да потвърди автентичността им.

От юни по улиците на Бамако има демонстрации с участието на десетки хиляди хора, искащи оставката на Кейта, защото според тях той се е провалил в справянето с влошаващата се обстановка в сферата на сигурността и корупцията.

Франция и други международни сили, а също и Африканският съюз осъдиха метежа. Те се страхуват, че падането на Кейта може да дестабилизира още повече бившата френска колония и целия западноафрикански регион на юг от Сахара, отбелязва Ройтерс.
БТА