Мали има нов премиер
Мали има нов премиер / снимка: БГНЕС

Президентът на Мали Дионкунда Траоре назначи за нов премиер на страната Джанго Сисоко, досегашен омбудсман и бивш управител на президентския дворец, съобщиха осведомителните агенции. Това стана часове след като бившият премиер шейх Модибо Диара бе арестуван от военните, извършили през март държавен преврат, и принуден да подаде оставка.

Водачът на превратаджиите капитан Амаду Саного каза в интервю по телевизията, че досегашният премиер е блокирал политическия живот, не е признавал властта на временния президент Дионкунда Траоре и не е мислел за народа. Саного заяви, че не съжалява за оставката на досегашния премиер, отрече военните да са го принуждавали да се откаже от поста и каза, че те само са "улеснили" оттеглянето му.

През март в Мали с военен преврат бе свален президентът Амаду Туре. Скоро след това въоръжени ислямисти установиха контрол над голяма част от Мали. Капитан Саного бе принуден да отстъпи властта на цивилни, но той и хората му продължават да имат голямо влияние в Бамако, отбелязва АФП. /БТА/