/ Guliver/Getty Images
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс говори в сряда за появата на "нова ера" в изследването на космоса, като обеща да изпрати от Съединените щати пилотирана мисия до Марс и нови американски посещения на Луната.
 
Наскоро назначен за ръководител на Националния космически съвет, който е консултативен орган, Майк Пенс посети Космическия център "Кенеди" близо до Кейп Канаверал във Флорида и разгледа космическите капсули, които се строят от частни компании за сметка на НАСА.

Япония ще изпрати човек на Луната до 2030 година
 
"Страната ни ще се върне на Луната и ще поставим следите от американски ботуши на повърхността на Марс", каза Майк Пенс пред около 800 служители на НАСА, космически експерти и подизпълнители. Сред присъстващите бе и Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг.
 
Вицепрезидентът спомена на два пъти за връщането на американците на Луната, без да дава подробности за новата лунна мисия.
 
Това е сериозна промяна на тона на Майк Пенс, който през 2005 г. бе начело на група републиканци призоваващи за отмяна на програмата "Констелейшън" на НАСА,чиято цел бе точно връщането на американските астронавти към Луната.
 

Guliver/Getty Images


Американските пътища към космоса са все повече

Преди няколко месеца НАСА обяви, че работи по проекта "Дийп спейс гейтуей", по който да изпрати астронавти в окололунна орбита, използвайки нова ракета, разработена от американската космическа агенция.
 
Изпращането на астронавти на Марс до 2030 г. вече е отбелязано сред приоритетите на космическите програми още от президентите Барак Обама и Джордж Буш-младши.
 
От спирането на космическите совалки на САЩ през 2011 г., американските астронавти зависят от руския "Союз", за да стигнат до Международната космическа станция (МКС) срещу над 80 млн. евро за астронавт. Американските компании "Спейс екс" и "Боинг" разработват поотделно върху капсули за транспортиране на астронавти в околоземна орбита, които трябва да полетят през 2018 г.
 
Mars One отложи еднопосочните си мисии до Червената планета

Майк Пенс, говорейки пред капсулата "Дракон" на "Спейс екс" и прототипа на бъдещия кораб "Старлайнер" на "Боинг", заяви, че правителството на САЩ ще продължи да насърчава сътрудничеството с частния сектор, за да се даде възможност за по-евтино, по-безопасно и по-достъпно пътуване отпреди.
 

Guliver/Getty Images


"Окуражаващо е да се чуе, че се говори за увеличаващо се партньорство между публичния и частния сектор, но е тревожна липсата на подробности и бюджетни приоритети", каза за АФП Фил Ларсън, бивш съветник на Барак Обама по въпросите на космоса. "Нормално е лидерите да направят посещение и да произнесат реч, която дава подробна информация. Тук стана изцяло обратното", добави той.
 
Президентът Доналд Тръмп предложи през март бюджет в размер на 19,1 млрд. долара за НАСА, което е намаление с 0,8% в сравнение с 2017 г. Той поиска от космическата агенция да се откаже от плановете си да залови астероид и отряза финансирането на няколко мисии за изследване на изменението на климата и науките за Земята.
 
НАСА обаче излиза до голяма степен невредима в сравнение с драстичните бюджетни съкращения, наложени на други агенции, като например Агенцията за защита на околната среда.
 
БГНЕС