/ БГНЕС
Ръководителят на Палестинската автономна власт Махмуд Абас е заявил, че оглавяваната от него власт е готова да поеме контрола над Газа след края на войната между Израел и "Хамас", като част решение на конфликта със създаване на две държави, съобщи палестинската осведомителна агенция УАФА, цитирана от ДПА.

"Ще поемем напълно нашата отговорност като част от цялостно политическо решение", каза Абас, имайки предвид създаването на независима палестинска държава, която да включва Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа.

Но сегашното дясно религиозно правителство на Израел и повечето от членовете му са против подобно решение на израелско-палестинския конфликт. Някои крайнодесни израелски министри се обявяват за анексиране на Западния бряг и дори на ивицата Газа.

"Хамас" установи контрол над Газа през 2007 г., когато изгони движението "Фатах" на Абас, което запази властта си над палестинските райони на Западния бряг.

След кланетата, извършени от "Хамас" на 7 октомври, Израел иска да сложи край на управлението му и да унищожи военния му потенциал. САЩ настояват Палестинската автономна власт да бъде включена в обсъжданията за следвоенното бъдеще на Газа.

Но много палестинци искат Абас да се оттегли и смятат, че той не бива да се връща на власт в Газа с помощта на Израел.
Владимир Сахатчиев/БТА