Лондон запазва квотите си за български работници
Лондон запазва квотите си за български работници / DarikNews
Въпреки натиска на работодателите Великобритания ще съобщи, че запазва строгите си ограничения за броя на нискоквалифицираните работниците от България и Румъния, които допуска до трудовия си пазар, пише вестник "Таймс".

Запазването на квотите ще бъде обявено през следващите няколко дни, твърди изданието и изтъква, че министърът по въпросите на имиграцията Лиъм Бърн ще попари надеждите на правителствата на България и Румъния, че британският трудов пазар ще бъде напълно отворен за техните граждани.

Вътрешното министерство е направило преглед на политиката на ограничения, наложена на двете страни при приемането им в Европейския съюз, и твърдо е решило да запази квотите, пише изданието.

За първите шест месеца от приемането на България и Румъния в Евросъюза във Великобритания са влезли 75 души по програмата за високовалифицирани кадри, 1095 с разрешителни за работа и 7775 като самонаети. За същия период като сезонни работници в селското стопанство са поискали да работят 6405 души.

Вестник "Таймс" цитира притесненията на автобусна компания в Глазгоу, че ограничаването на достъпа на българи и румънци до британския пазар на труда ще затрудни компанията, която няма да може да запълни свободните места за шофьори. Британците не искат такава работа, макар да не е нископлатена.