Лондон си избира кмет, мюсюлманин е фаворит
Лондон си избира кмет, мюсюлманин е фаворит / Guliver/Getty Images

Лондончани днес си избират кмет. В Лондон надпреварата за кметския пост е между 45-годишния лейбърист Садик Хан, бивш правозащитник от пакистански произход и син на шофьор на автобус, и 41-годишния консерватор Зак Голдсмит.

В Англия се гласува за подновяване на състава на 124 общински съвета, предадоха световните агенции.

Избори се произвеждат и за регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Допитванията до общественото мнение дават преднина на Хан и той има шанса да стане първия кмет мюсюлманин на космополитната британска столица. Това не притеснява чак толкова 5,6-те милиона избиратели в Лондон, които са по-обезпокоени от сигурността, от високите цени на недвижимите имоти, от качеството на обществения транспорт, който винаги е препълнен.

Досега кмет на Лондон беше харизматичният консерватор Борис Джонсън. Той прекара на поста осем години. Според някои критици обаче постигнатото от него е малко. Смята се, че работата по най-важните неща, белязали мандата на Джонсън, като новата линия на метрото, която ще прекосява града от изток на запад от 2018 г. и ще се нарича "Линия Елизабет" в чест на кралицата, подобренията в града заради Олимпийските игри през 2012 г. и въвеждането на общинска система за велосипеди под наем, наречени на името на Джонсън - "Велосипедите на Борис", е започнала по времето на предишния кмет, лейбъриста Кен Ливингстън, който заемаше поста от 2000 до 2008 година.

Мюсюлманин води в надпреварата за кмет на Лондон

Но независимо от постигнатото от Джонсън, той ще остане в представите на хората като кмет, който е обичал града си и който не е пропускал възможност да го рекламира. Джонсън остава за лондончани и кметът, когото те можеха да наричат с малко име, когато го срещнеха да кара велосипед. Смята се, че за Джонсън, който е бивш журналист, кметското място на Лондон е трамплин към премиерския пост.

Местните избори в Англия и тези за регионални парламенти днес са възприемани като тест за нагласите във Великобритания с наближаването на референдума на 23 юни, когато британците ще се произнесат за членството си в ЕС, отбелязва Франс прес. Резултатите от вота ще повлияят на доверието в премиера Дейвид Камерън, който води кампания за оставане в ЕС. Те ще са от ключово значение и за лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който все още остава оспорван от част от Лейбъристката си партия.

Великобритания няма да може да се справи с миграцията, ако остане в ЕС

В Шотландия пък Шотландската национална партия, която управлява региона, се надява да подобри резултата си от предишните местни избори и да спечели повече от досегашните 69 места от общо 129 места в регионалния парламент. Лейбъристите могат да бъдат изпреварени от консерваторите, които да станат втора сила в местния парламент.

В Уелс се очаква пробив на евроскептичната антимиигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която може да спечели първите си места в регионален парламент.

В Северна Ирландия, където властта е споделена между протестантите юнионисти и католиците националисти, Демократичната юнионистка партия се очертава да изпревари католическата Шин Фейн според последните допитвания.

Източник: БТА