Мюсюлманин води в надпреварата за кмет на Лондон
Мюсюлманин води в надпреварата за кмет на Лондон / Guliver/Getty Images

Депутатът от Лейбъристката партия Садик Кан е на път да се превърне в новия кмет на Лондон и първият градоначалник-мюсюлманин на европейска столица.

Това категорично показват последните социологически проучвания преди изборите утре.
Синът на пакистански имигрант има преднина с между 12 и 14% пред мултимилионера и кандидат на управляващата Консервативна партия Зак Голдсмит.

В рамките на кампанията Голдсмит и премиерът Дейвид Камерън неколкократно се опитаха да покажат Кан като привърженик на радикалния ислям.

„Разочарован съм, че консерваторите и Зак Голдсмит решиха да водят негативна и разделяща кампания, в която беше видимо нарастващото им отчаяние", заяви Кан пред АФП по време на последното събитие в рамките предизборната борба. Той посети открит пазар в мултиетнически район на британската столица.

„Надявам се, ако спечеля, да съм кметът, който ще обедини града ни и общностите му отново", заяви още Кан.

По време на кампанията избухна и друг скандал, при който заради антисемитизъм беше отстранен лейбъристкият депутат и бивш кмет на Лондон Кен Ливингстоун.

В рамките на парламентарни обсъждания днес Камерън набеди лидера на опозиционната партия Джереми Корбин в неспособност да се справи с антисемитските настороения в партията, както и в изказвания в подкрепа на ислямистките групировки „Хамас" и „Хизбула".

Корбин отрече да е изразявал одобрение към палестинската и ливанската групировки, но набеди консерваторите в „систематичен тормоз" спрямо Кан и призова Камерън да се справи с расизма в собствената си партия.

Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Аз съм от азиатски произход и от пакистанско потомство. Аз съм баща, съпруг и дълго-изстрадал фен на Ливърпул. Аз съм всичко това", заяви Кан, цитиран от АФП.

Великобритания няма да може да се справи с миграцията, ако остане в ЕС

„Великото нещо на този град е, че можеш да си лондончанин от всякакво вероизповедение или от никакво такова, и ние не просто сме толерантни един към друг, а се уважаваме, приемаме и радваме един друг. Това е едно от великите неща на Лондон", заяви Кан.

От 2008 г. насам кмет на столицата е консерваторът Борис Джонсън, който в момента е един от основните привърженици на излизането на Великобритания от ЕС.

За момента изглежда че потомствения милионер Зак Голдсмит няма да се превърне в консервативния приемник на Джонсън.

Източник: БГНЕС