Либия отхвърля несправедливите искания на ЕС за осъдените медици
Либия отхвърля несправедливите искания на ЕС за осъдените медици / netinfo
Либия няма да приеме "несправедливите" искания на Европейския съюз да бъдат освободени шестимата медици, осъдени на смърт за заразяване на стотици либийски деца със СПИН, защото това би означавало намеса в работата на съда. Това заяви либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, цитиран от Ройтерс.

Независимостта на либийската съдебна система е "червена линия", тя е част от нашата независимост и суверенитет. Ние никога няма да приемем намеса в нейните дела, каза министърът на външните връзки и международното сътрудничество. Той говори пред Генералния народен конгрес /парламента/.

"Никой в Либия не може да се меси в работата на съдебната система, нито дори лидерът на революцията", подчерта Шалкам, имайки предвид Муамар Кадафи.

Същевременно телеграфната агенция от Обединените арабски емирства съобщи, че Либия е потърсила подкрепа от всички регионални организации, в които страната членува, за да се съюзят против Европейския съюз и България, които не зачитат правата на починалите и заболелите от СПИН деца.

В четвъртък Европейският парламент прикани страните от ЕС да преразгледат връзките си с богатата на петрол Либия и да засилят натиска над нея за освобождаване на петте българки и палестинския лекар.