Либийските власти напредват в разследването на нападението в Бенгази
Либийските власти напредват в разследването на нападението в Бенгази / снимка: Reuters, архив

Новият либийски премиер Мустафа Абу Шагур обяви днес, че е постигнат голям напредък в разследването на нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази преди два дни, при което загинаха посланикът на Вашингтон в Триполи и още трима служители на мисията, предаде АФП.

„Постигнахме голям напредък. Имаме имена и снимки. Бяха извършени арести и в момента, в който ви говоря, се извършват още”, съобщи Абу Шагур в първото си интервю, откакто бе избран на поста снощи. Той не даде подробности за задържаните, включително колко са те.

Либийският заместник-министър на вътрешните работи Уанис аш Шараф заяви, че посланикът на САЩ е бил убит при организирана операция от две части, извършена от тежко въоръжени екстремисти, предаде АП. Той посочи, че според подозренията на властите атаката умишлено е съвпаднала с 11-ата годишнина от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. и че нападателите са използвали цивилен протест срещу американски антиислямски филм като прикритие за своите действия.

Посланик Кристофър Стивънс и още един американец са били убити, докато цивилни либийски охранители се опитвали да ги евакуират в обезопасена къща. След това нападателите щурмували въпросната сграда, като убили още двама американци и ранили близо 30 души - либийци и американци.

По-рано либийските власти обявиха, че създават независима комисия за разследване на нападението, извършено навръх 11-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, посочва БТА.

Радикална салафитска групировка, базирана в Източна Либия, отрече да е замесена в атаката, като в същото време осъди антиислямския филм, за който се смята, че е провокирал нападателите, предаде още АФП.

Тежко въоръжената милиция „Катибат Ансар аш Шария” („Бригада на последователите на шериата”), чийто бастион е Бенгази, бе набедена за нападението от либийски медии. В комюнике тя отхвърли тези обвинения, като подчерта, че те не са били нито проверени, нито разследвани.

Милицията, която контролира цивилни и военни обекти в Бенгази, включително централната градска болница, бе създадена след свалянето от власт на режима на Муамар Кадафи от бивши бунтовници.