Либийска групировка се е присъединила към Ал Кайда
Либийска групировка се е присъединила към Ал Кайда / netinfo

Вторият човек в йерархията на Ал Кайда - Айман аз Зауахири заяви, че либийска групировка се е присъединила към терористичната организация на Осама бин Ладен, предаде Ройтерс.

"Днес, с Божията благословия, мюсюлманският народ е свидетел на една благословена стъпка - почитаемите членове на Бойната ислямска група в Либия обявиха, че се присъединяват към Ал Кайда, за да продължат делото на своите братя", казва Зауахири в аудиозапис, поместен днес на ислямистка уебстраница.

Смята се, че Бойната ислямска група в Либия е създадена в началото на 90-те години на миналия век в Афганистан от либийски бойци, дошли в близкоизточната държава, за да се борят срещу съветските окупатори и останали там след изтеглянето им, отбелязва Франс прес.

За първи път групата открито обявява целите си през 1995 г., като обещава да се бори за свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия и да превърне Либия в радикална ислямска държава. Либийските власти, които смятат групата за екстремистка, aрестуваха и хвърлиха в затвора няколко десетки нейни лидери и членове. През 2001 г. групата е включена в списъка на ООН на физическите и юридическите лица, свързани с Ал Кайда, припомня Ройтерс.

Либийската групировка е втората подобна организация от Магреба, която става част от терористичната мрежа на Осама бин Ладен. През януари тази година алжирската Салафистка група за проповед и джихад се присъедини към Ал Кайда и промени името си на Ал Кайда в ислямския Магреб, припомня Франс прес.

В аудиозаписа Айман аз Зауахири критикува остро либийския лидер Муамар Кадафи, че е изоставил в ръцете на "господарите-кръстоносци" ядреното си оръжие и съоръжения. Фигура номер две в Ал Каида припомня по този начин решението на Либия от 2003 г. да се откаже от програмата си за разработване на ядрени оръжия, което от своя страна сложи край на годините на международна изолация на Джамахирията, отбелязва Ройтерс.

На записа Аз Зауахири представя още един оратор, когото идентифицира като Абу ал Лаис, предполагаем лидер на новото либийско крило на Ал Кайда. "Ние обявяваме, че се присъединяваме към Ал Кайда като верни войници", казва Абу ал Лаис.

В аудио изявлението си Аз Зауахири призовава муджахидините в Северна Африка да свалят лидерите на Либия, Тунис, Алжир и Мароко.

"О, народе на джихада, подкрепи своите синове, така че да разгромим нашите врагове и да спасим нашата родина от тяхното робство", заявява Зауахири, назовавайки поименно лидерите на четирите северноафрикански арабски държави.

В обръщението си Аз Зауахири отправя и призив към палестинците. Той настоява членовете на партията на палестинския президент Махмуд Абас Фатах да се присъединят към борбата на ислямистките бойци от Хамас и Ислямски джихад.

"Призовавам членовете на Фатах и на Бригадите на мъчениците от Ал Акса да се изправят срещу тяхното ръководство, което превърна тези организации във филиали на ЦРУ и Мосад", казва Аз Зауахири.

Записът трае 28 минути. В интернет сайта той звучи на фона на снимки на аз Зауахири и на либийския ислямист Абу ал Лаис. В даден момент записът е на фона на видеокадри, показващи ислямистки боец, който се упражнява с огнестрелно оръжие в пустинна местност.