Лавров и Кери обсъдиха примирието в Сирия
Лавров и Кери обсъдиха примирието в Сирия / БГНЕС, архив

Първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия, изпълняването на Минските споразумения за Украйна, а също положението в Ливан и Йемен. Това съобщи руското министерство на външните работи, като уточни, че разговорът е бил по инициатива на американската страна, предаде ТАСС.

НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия

Според комюникето Лавров и Кери са направили оценка на това как се спазва примирието в Сирия "с изключение на борбата с терористите". В хода на разговора е била отбелязана необходимостта от засилване на руско-американската координация във военната област с цел гарантиране на примирието и достъпа на хуманитарна помощ за населението в обсадени зони.

Сирийският президент обеща пълна амнистия на бунтовниците

Двамата топ дипломати са разгледали въпроса "за подкрепа на усилията на ООН за прекратяване на войната в Йемен и започването на преговори в тази страна". Освен положението в Ливан и мирния процес за излизане от кризата в Източна Украйна Кери и Лавров са говорили по проблеми на двустранните отношения.

Лавров: Необходим е истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм

"Сергей Лавров привлече вниманието към необходимостта да се прекрати подхранваната от САЩ целенасочена антируска медийна кампания на Запад, която съвсем не спомага за практическото взаимодействие в насоки, представляващи взаимен интерес", са казва в съобщението на руското външно министерство.

Източник: БТА