Латвия изтегля основния си контингент от Ирак до края на юни
Латвия изтегля основния си контингент от Ирак до края на юни / netinfo

Латвия ще изтегли основния си военен контингент от Ирак до края на юни, заяви министърът на отбраната Атис Слактерис в интервю по латвийското радио, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Засега всичко потвърждава, че така ще бъде. Разбира се, в място като Ирак, това не може да бъде 100 процента сигурно, но 99 на сто - да", каза министърът. Латвийските военнослужещи може да се върнат у дома към 19-20 юни, добави той, като уточни, че от 31 май те вече не участват в бойни операции и се готвят за връщането.

Става дума за съкращаване на контингента в Ирак, а не за пълно изтегляне, уточни началникът на пресслужбата на националните въоръжени сили Улдис Дагдо. От Ирак се изтегля пехотна рота в пълен състав - 121 души, но там остават още четирима щабни офицери. За Латвия сега по-приоритетна е мисията в Афганистан, където през юни заминават 65 души - 20 сапьори и 45 военнослужещи от взвод за охрана. Латвия трябва да поддържа своите партньори в Афганистан и възнамерява да увеличи контингента си там, прехвърляйки част от 125-членния контингент в Ирак. До края на 2007 г. броят на латвийските военни в Афганистан ще се увеличи до 95 души, а догодина - до 150.