/ БГНЕС
Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната, съобщава АФП. На референдум за или против новия основен закон, 86,85% са гласували "за", 9% са били "против" и 4,5% са пуснали невалидни бюлетини. Избирателната активност е била 84,4%.
 
На изборите в Куба няма международни наблюдатели, но гражданите могат да наблюдават броенето на гласовете в своя избирателен район.

БГНЕС

Новата конституция постановява, че еднопартийната, социалистическа система в Куба е неотменима. Тя включва и мерки, насочени към умерени икономически и социални промени.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Споменати са постановки като частна собственост, чуждестранни инвестиции, малък бизнес, интернет, право на адвокат при арест и полово самоопределяне. Реконструира се правителството, като вече ще има министър-председател и се въвежда ограничение на продължителността на мандата на президента.
 
Новата конституция предизвика големи дебати в Куба и в кубинската диаспора извън пределите на островната държава. Според режима в Хавана, тя представлява едновременно продължение на делото на революционния лидер Фидел Кастро и отчитане на изискванията на новото време.

Новото ръководство на Куба ще следва идеите на Кастро  

Католическата църква се обяви против новата конституция, а дисиденти я определиха като още едно потвърждение, че управляващата Комунистическа партия потиска кубинския народ.

БГНЕС

Дебатите по основния закон започнаха на широка основа, но впоследствие управляващите упражниха пълния си монопол над медиите, за да проведат кампания за пълно одобрение на новата конституция. Анализатори определят новия основен закон като опит да се даде възможност на президента Мигел Диас-Канел по-добра основа за осъществяването на реформи в икономиката.
 
БГНЕС