/ БГНЕС
Новото ръководство на Куба, оглавено от председателя на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба, Мигел Диас-Канел, ще продължи идеите, заложени в управлението на Фидел Кастро и неговия брат Раул.

Това заяви вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Република Куба Рикардо Кабрисас при откриването на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

"Новият председател на Съвета на министрите ще осигури приемственост и се ангажира да развие идеите, които Фидел Кастро въдвори", каза той.

Кабрисас подчерта, че положението в Куба е спокойно и няма вълнения по повод приключването на избирателния процес. "Ще се съсредоточим в промяна в поколенията, а не в политиката", добави той.

Първата реч на Мигел Диас-Канел като президент на Куба

Кабрисас приветства необходимостта от създаване на доверие в икономиката. "В днешния свят доверието играе много голяма роля", каза той. "Ние вярваме, че днес нашата планета се нуждае от мир, защото няма мир без прогрес и прогрес без мир".

На форума той осъди търговските войни и политиката на протекционизъм, която преживява възраждане в съвременния свят. "Такива действия унищожават атмосферата на доверие, която е толкова необходима в днешния свят", заключи Кабрисас.

Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Форумът ще се проведе от 24 до 26 май и предвидените събития са обединени от мотото "Създаване на икономика на доверие".
БТА