/ Thinkstock/Getty Images
Куба представи вчера нови подробности по плановете си да преструктурира администрацията, съдилищата и икономиката с конституционна реформа, която се очаква да бъде одобрена от парламента този месец, предадоха АП и ТАСС.
 
Реформата на конституцията ще създаде пост министър-председател наред с президента, разделяйки ролите на държавния глава и ръководителя на правителството.
 
Новото ръководство на Куба ще следва идеите на Кастро

Президентът ще се избира от Националното събрание сред депутатите за пет години, с право на не повече от два последователни мандата. Конституцията запазва Комунистическата партия като единствена политическа сила в страната и посочва, че комунистическата държава ще остане доминираща политическа сила.

Проектът обаче дава ново признание на свободния пазар и частната собственост в кубинското общество и въвежда презумпцията за невинност в правосъдната система.
 
Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

В новата конституция за първи път ще бъде включена и забрана на дискриминацията по полов признак.
 
На 21-23 юли кубинското Национално събрание ще се събере на заседание за обсъждане на реформата и след евентуалното одобрение на депутатите проектът за нова конституция ще бъде изнесен за гласуване на референдум.
 
Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Действащата конституция на Куба е приета през 1976 г. и изменяна през 1992 г. и 2002 година. С реформата от 1992 г. Куба е обявена за светска, а не за атеистична държава, припомня ТАСС.
БТА